Írás

Út a publikációig II. – Megjelenési lehetőségek (novella)

Nem lesz konvencionális ez a lista, mert csak azt fogom felsorolni, amivel nekem személyes tapasztalatom van, vagyis ki fog maradni egy csomó minden. Azokat már csak meg tudod keresni.

Amikről meg itt írok, azt őszintén teszem, szóval lehet, hogy az érintettek felkúrják magukat, és az életben ott többé nem publikálok (de ha rámutatnak valamire, ami nem igaz, javítom). Akárhogy is, ez értetek van, kezdő írók, puszi.

Szóval. Hol publikálhatsz novellákat Magyarországon?

1. Saját honlap

Tudom, mit gondolsz. NEEEBAAAAA

Egyébként… annyira nem tanácsolom, hogy publikálatlan novellákat rakj ki a honlapodra, de megvan az előnye kezdőként. A láthatóság tulajdonképpen jobb, mint a láthatatlanság. És… ennyi előnye van. Ha orbitálisan szart írsz, akkor csak magadat égeted, de legalább nem egy szerkesztő előtt. Másik hátránya, hogy több folyóirat, pályázat már nem fogja elfogadni, ha a honlapodon megjelent.

Viszont. Mindenképpen legyen saját blogod, honlapod, ahol nyilvántartod a publikációidat. Hasznos.

Használd ezt az alkalmat arra, hogy olvasóbázist építs, beszédbe elegyedj (van ilyen szó?) másokkal, esetleg időnként csepegtess részleteket, mert mit tudom én, hátha.

Ha regényt írsz, kisebb minisztorikat, részleteket kitehetsz, de amint valami gyanús, hogy esetleg nem jól sült el, azonnal rántsd le. Megteheted – én bántam már meg nyomtatásban megjelent írást, na azt nem tudom lerántani, mi?

2. Pályázatok

 • Amit keress: nyílt, lehetőleg jeligés pályázatok. Előny, ha ismert kiadó és folyóirat írja ki fix határidővel, terjedelmi megkötéssel, pontos díjazás megjelölésével.
 • Amit kerülj: gyanús, elsősorban fizetős pályázatok.

Persze, tisztelet a kivételnek. Én fizetős pályázattal nyertem meg az első regénypályázatomat, de jeligés is volt (nem volt előre kitalálva, ki nyeri, nem volt ismert név-részrehajlás), másrészt meg egy olyan írószervezet írta ki és kapta a 3000 Ft-ot (FISZ), akinek csak úgy viccből is adnék, mert fontos, jó munkát végeznek. Tudtam, hogy náluk az a pénz tényleg jó írók megjelentetésére megy el, nem KÁBÍTÓSZERRE. Plusz, visszakaptam a pénzt végül is.

Viszont tényleg, ha tudod, hogy a pénzed valószínűleg jó helyre megy (mondjuk a pályázatot tényleg egy ismert és ellenőrzött jótékonysági alapítvany írja ki), és megengedheted magadnak, akkor nyugodtan fizesd be a pályázati díjat. Ne sokat. Ne fizess tíz- meg százezreket megjelenési lehetőségre, se olyasmire, ami “állítólag” hozzásegít a megjelenéshez. Egyszerűen ne (erre még kitérek későbbi bejegyzésben).

De pályázz. Mindig, mindenre. Akkor is, ha nem tudsz olyat írni. Tanuld meg, baszod. Akkor is, ha két nap maradt a határidőből. Szopó, na nyomás írni.

A pályázatos helyezések, megjelenések még akkor is hasznosak, ha nem fizetnek. Kapsz egy megerősítést, hogy látatlanban, ismeretlenül, csak a szöveg érdeme miatt valakinek tetszett, amit csinálsz. Minél több ismeretlen szerkesztő ismeri el és közli a műveidet, annál jobb (ha mindig ugyanaz, az gyanús).

Hát… sokat kell tolni. Lesz néhány, amire beküldesz, és nem lesz még eredményhirdetés se, mert időközben valaki azt mondta, hogy leszarja, vagy meghalt, vagy mit tudom én. Némelyiknél már a kiírásban is látszik, hogy ott valami furcsaság van. Az indokolatlanul magas pénznyeremények mindig gyanúsak, de azért nézz rá a kiíróra, a zsűrire, keress rá a nevükre, a társaság nevére, ha valami szar van velük, biztos lehetsz benne, hogy a Google feldobja.

Vannak a nagyobb, állami támogatású irodalmi ösztöndíjak, ezeknél… oké, most nyíltan megmondom, de ha a KMTG / Előretolt Helyőrség nevét látod, és rákeresel, akkor kidobja a Google a sok mocskot, szóval döntsd el, hogy annak tükrében megéri-e.

De mondjuk rákeresel a Móricz Zsigmond ösztöndíjra, ami szintén egy elérhetetlen állami gittegyletnek tűnik, aztán megtalálod az én bejegyzésemet is, és rájössz, hogy nem. Oh, olvasd el, kérlek, neked való.

3/a. Online folyóiratok (szépirodalom)

Az a tapasztalatom, hogy ezeknél könnyebb megjelenni, viszont nem lesz olyan magas a léc, nincs pénz, meg kézzelfogható megjelenés. Cserébe meg lehet osztani gyorsan, remek belépőszint.

ÚJNAUTILUS – Küldtem, megjelent, gg. Igaz, felkérésre küldtem, de nagyon szívesen fogadnak pályakezdőktől.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Nem.

FÉLONLINE – Küldtem, megjelent, gg. Minden nem fog itt se megjelenni, esszémet pl. dobták már vissza.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Nem.

AMBROOZIA – Nem tudom, aktívak-e még, de itt már komolyabb szerkesztői elbírálással találkoztam, de fizettek.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Igen.

TISZATÁJ ONLINE – Szintén kicsit magasabb a léc, cserébe fizetnek.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Igen, a Tiszatáj Alapítvány

3/b. Online folyóiratok (zsánerirodalom)

Na ez jó kérdés. Eleve… online folyóirat? Abban az értelemben, hogy van egy szerkesztő, és rendszeresen pakolja ki az elfogadott novellákat, neeem nagyon van zsánerirodalomban. Vannak fórumok, közösségek, portálok, de online folyóirat nem nagyon. De nézzük.

ARANYMOSÁSIRODALMI MAGAZIN – Ez nagy, nagyon nagy, és tulajdonképpen, szigorúan tekintve felesben publikációs lehetőség, felesben kiadói marketingmateriál a Könyvmolyképzőnek – értsd: a publikálni vágyó szerzőket képes volt egy jól irányzott szerelmesnyíllal telibetalálni, ami őszinén szólva genius a köbön. És felesben találok itt jó tanácsokat, kitűnő szerkesztői javaslatokat, ugyanakkor részrehajló a kiadói profilba illeszthető anyagok írásmódozatával, tehát az itteni tanácsokat érdemes mérlegelni, alkalmazhatóak-e arra, amit éppen írsz.

 • Válaszolnak? Igen, és maga a célközönség kommenteli a megjelent írást. Annak minden előnyével és hátrányával.
 • Fizetnek? Online megjelenésért nem, de minőségi aktivitásból innen kitörtek már írók könyvmegjelenésbe is.

SFMAG – Itt én cikkíró vagyok (nem szerkesztő), tehát nem tudom garantálni a megjelenést, és sajnos szerintem a többiek nevében is mondhatom, hogy kevés a kapacitás. De általánosságban, ha mondjuk valamelyikünk azt mondja mondjuk a Fantasztikus Kéziratok Éjszakáján, hogy ezt szívesen lehozzuk, akkor küldj pár erőszakos e-mailt, hogy márpedig ezt mondtuk. Egyébként meg általánosságban senkinek nincs ideje novellákat olvasni itt, és inkább kritikaoldalként működik. Ez van.

 • Válaszolnak? Igen, de megjelenés ritka esetben.
 • Fizetnek? Nem.

BLACK AETHER / MICRO AETHER – Technikailag nem online folyóirat, viszont digitális periodikum, tehát ide illik. Weird fiction jöhet ide, szerkesztői visszajelzés valószínűleg profi (lásd még a nyomtatott részen a tapasztalataimat).

4/a. Nyomtatott folyóiratok (szépirodalom)

A nyomtatott folyóiratkultúra Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkezik, nagyon gazdag, nagyon erős írásokat jelentet meg, sok fiatal szerzőt emel fel, emellett ez a folyóiratkultúra rettenetesen szar.

Meg is mondom, miért.

 • Nem találkoztam még magyar szépirodalmi folyóirattal, amelynek normálisan megfogalmazott “submission guideline“-ja lenne (nem hogy takarosan karbantartott, modern honlapja). Legjobb esetben odabiggyesztenek egy e-mail címet, szerencsés esetben megnevezik a szerkesztőt, illetve, hogy kéziratokat várunk. De hogy milyet? Milyen terjedelemben? Mit ne küldjön a szerencsétlen író? Mennyi ideig tart válaszolni? Mennyit fizetnek, ha fizetnek egyáltalán? A fffaszomat már. A legkannásabb amerikai folyóiratnál (ahol másfél szerkesztő dolgozza ki a belét két Walmart-műszak között) is veszik a fáradságot, hogy ezt kiírják a kis alig működő wordpress-oldalukra. Nálunk nem. Nálunk Dark Souls-mód van. Találd ki, mi hogy működik, ahogy tudod, meg a magadtól, aztán vagy bejön, vagy nem.
 • Egy részük (sőt, a jobbak közül) nem kerül be újságárusi forgalomba
 • Sok folyóirat sem borító, sem szerzőlista alapján nem képvisel átlagolvasói szemmel azonosítható irányzatot, célközönséget, de egyáltalán valamiféle identitást, legalább valamiféle nagyszázalékos blokkot, ami mutat valami koherenciát az előző és következő számokkal, hogy az olvasó tudja, hogy ez kell neki.

Mégis, azért csak-csak megtaláltam az utat, hogy publikáljak, és hát most jól el is mondom, hogy mik a tapasztalataim az egyes folyóiratokkal.

De előbb egy kis tudnivaló.

Egyrészt: A magyar folyóiratok leginkább állami, regionális vagy önkormányzati támogatásból tartják fenn magukat. Ez nem jelenti azt, hogy politikailag érintettek, vagy kormányközeliek, sőt. A kulturális támogatás még univerzális, bár nem demokratikus, legfeljebb egyes írószervezetek, kiadványok indokolatlanul magas támogatást kapnak. Ezek… enyhén szólva gyanúsak.

Másrészt: a fent említett okokból a magyar irodalmi folyóiratok működtetése, szerkesztése, publikálása is kurva nehéz, tehát ha kritizálok egy orgánumot, a kritika tárgya nem feltétlenül a lap vagy szerkesztőinek a hibája.

Harmadrészt: a folyóiratok váltogatják a szerkesztőiket. Néha odakerül valaki, aki türelemmel és szorgalmasan reagál a beküldött írásokra, néha meg valami eszméletlen szórakozott vagy egyenesen tarack ül az e-mailcím mögött. Ezek időszakosan változnak. Ha valami egy ideig sikerült, lehet, hogy később nem fog. Vagy ha valahol nem fogadták el az írásaidat, vagy nem válaszoltak, lehet, hogy egy évvel később igen.

Mondom: ez az egész nagyon gazdag, nagyon lelkes, de alapvetően rettenetesen ellenőrizetlen, hasraütésszerű világ, nincsenek világosan megfogalmazott direktívák a novellák elfogadására, közlésére és visszautasítására. Nyilván az egy előny, ha olvasod ezeket a folyóiratokat, így be tudod lőni, mit várnak, de azt nem tudod, hogy tőled várják-e.

Ergo egy dolgot tehetsz: meghallgatsz valakit, aki több folyóiratban is tudott publikálni a nulláról. Pölö engem.

Kezdjük.

PANNON TÜKÖR – Itt jelent meg az első novellám 2006-ban. Regionális (ti. zalai-muravidéki), de fogad novellákat mind a mai napig pályakezdő íróktól is, bárhonnan. A szerkesztők mostanában nagyon csereberélődnek, de általánosságban most jó fej banda van ott. Ismerem őket, szóval talán előnnyel tudom azt csinálni, hogy odacuppantom Facebook chaten a doksit, de hiszem, hogy válaszolnak azoknak is, akik félénken első alkalommal küldenek egy szép, formális e-mailt a csatolt novellával. Szerintem előny, ha zalai (vagy környékbeli) vagy, elvégre valamilyen szinten ez a lényege a lapnak, de nem kizáró ok, ha nem. Tapasztalataim szerint nem nagyon nyúlnak bele szerkesztői szinten a szövegbe, hacsak nincsenek durva hibák.

 • Válaszolnak? Valószínűleg, és nem is lassan. A megjelenés az elfogadástól számítva fél év is lehet.
 • Fizetnek? Igen, a Pannon Írók Társasága (publikációtól számítva fél év is lehet).

HÉVÍZ – A nevével ellentétben nem kell, hogy zalai / hévízi legyen a szerző, sőt elég durva, termonukleáris nevek jelennek itt meg. Ugyanakkor pályakezdők is, és ez a lényeg. Cserna-Szabó András a prózarész szerkesztője. Itt magas a színvonal, bármikor elfogadja a novellámat – ha jó. Ha eeeh, akkor megmondja, hogy ez még “eeeh, küldj másikat, üdv, csb”. Szóval szedd össze magad, és menni fog. Versekkel Szálinger Balázst lehet zaklatni, úgy tudom, baromi lelkesen útbaigazítja a kezdő költőket. Nagy nevek, de nem elefántcsonttorony.

 • Válaszolnak? Igen. Elfogadás esetén fél év is eltelhet a publikációig.
 • Fizetnek? Igen. Hévíz város önkormányzata, publikáció esetén szinte azonnal.

ÉLET ÉS IRODALOM – Gyanítom, kell ide egy színvonal, meg gyanítom, hogy a nevednek ismerősen kell csengenie, mert nekem legutóbb (2011 környékén) nem válaszoltak, igaz, azóta nem is probálkoztam. Nem tudom, tényleg. Annyi még, hogy nem kizárólag irodalommal foglalkozik, hanem közélettel is, szóval ennek alapján is érdemes meggondolni.

 • Válaszolnak? Nem tudom. Lehet. Ismerek olyat, akinek igen.
 • Fizetnek? Igen.

MŰÚT: Nem sokszor próbálkoztam, de a szerkesztő (k. kabai lóránt) válaszolt, és mindig megmondta, hogy nem jó, és hogy miért nem jó, szóval már csak ezért is ajánlott.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Úgy tudom, igen.

APOKRIF – Kétszer küldtem, kétszer nem fogadták el többséggel, mert mindig csak majdnem jó, amit írok, küldjek még. Drága, egyem meg. Küldök még, majd, talán, mert jó fejek és jó társaság és minőségi lap, ráadásul ott publikáltként lehet pályázni kötetmegjelenésre is.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Asszem.

TISZATÁJ: Csak az online-nál publikáltam, de az alapján gondolom, működne a nyomtatott is.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Igen, a Tiszatáj Alapítvány.

SZÉKELYFÖLD: Feltételezem nem hátrány a határontúliság, de nem is feltétel. Egyetlen érdekes tapasztalatom, hogy nem jelezték, hogy megjelent a novellám (miután fél éve bent volt), illetve olyan átírás volt benne, amelyet nem egyeztettek velem. Szóval eeeh.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Igen, a Hargita kiadó román és magyar nyelvű szerződést is küld.

MOZGÓ VILÁG: Egyszer próbáltam küldeni két novellát (pár éve), egyik sem ütötte meg a szintet, de csak ennyit kaptam válaszul. Korrektebb a semminél.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Nem tudom.

Ezen felül még egy pályázatos anyagomat szóban bekérték a Kortárs folyóirathoz (ez tavasszal volt, azóta sem írásbeli megerősítés, sem pénz nem érkezett), meg bár nem próbáltam, de szerintem a JELENKOR (Pécs) és az ALFÖLD sem lehetetlen küldetés. Még ezen a vonalon érdemes emléteni a Bárkát és az Irodalmi Jelen-t, de annyira nem kultiválom őket.

Fel tudnék még sorolni egy-két folyóiratot, akiknek küldtem és NEM VÁLASZOLTAK, de ők már NEM IS LÉTEZNEK, ahahahahaha.

4/b. Nyomtatott folyóiratok (zsánerirodalom)

Fuh, na itt nagy szar van, nagyobb, mint a szépirodalmi fertályon. Vagy lelkes amatőrök, vagy simlis profik, vagy semmi. Pénzt ne nagyon remélj zsánernovellákból Magyarországon. A legjobb tanácsom, hogy sürgősen tanulj meg angolul, egyébként ezen a téren tényleg gondolkozz inkább regényben. Ami nem jelenti azt, hogy ne írj zsánernovellát, de… ne remélj feltétlenül nyomtatott megjelenést.

Persze, vannak jó tapasztalataim, kezdjük ezzel.

BLACK AETHER – Ha horrort írsz, és elsősorban erős atmoszférájú, lassabb lefolyású, lehetőleg kozmikus és lovecrafti horrort, azonnal ide küldd. Fanzin, de profi.

 • Válaszolnak? Igen, és számomra szokatlanul komoly szerkesztői figyelemmel és tisztelettel kapsz visszajelzést.
 • Fizetnek? Nem. Nincs támogató, ergo nincs miből. A bevétel legfeljebb a lap előállítását fedezi.

AVANA ARCKÉPCSARNOK – Ha még ez létezik, akkor azt mondom, ez egy szintén jó… pszeudo-professzionális fanzin. Nem fogadnak csak úgy novellákat, de szokott lenni tematikus kiírás.

 • Válaszolnak? Igen.
 • Fizetnek? Én 3 tiszteletpéldányt kaptam, pénzt nem.

GALAKTIKA – Nagyon régen küldtem, nem válaszoltak, ugyanakkor most már válaszolnának, de én nem akarok itt publikálni. Nagyon sok ismerősömnek van rossz tapasztalata, ráadásul a nemrég kirobbant külföldi szerzők ki nem fizetési botránya (ah a magyaroké még hagyján) is eléggé… eeeeh. Viszont még mindig a legolvasottabb és legismertebb SF periodikum, és talán kimásznak ebből a döcögős korszakból.

 • Válaszolnak? Néha.
 • Fizetnek? Ha igen, az azt jelenti, hogy vagy rendkívül kitartóan zaklattad őket, vagy megjavultak, vagy mázlid volt.

FANTORZIO – Nem küldtem, és egyelőre nagyon-nagyon gyanúsan figyelem, minthogy kiírtak egy nagy pályázatot, erre az első számban 2 azaz kettő darab sztori jelent meg, ugyanattól a szerzőtől, aki nem vállalta fel a nevét sem, ergo lehet, hogy valami felfújt hiúsági projekt. Egyelőre nem tudom, mi van.

Folyóiratos közbeszúrás:  zsánertől függetlenül érdemes őket venni, követni őket Facebookon, és eljárni a lapszámbemutatókra, figyelni a szemléket, tanulságosak.

5. Antológiák

Több módon kerülhetsz be egy antológiába, egyik sem könnyű vagy egyszerű. Ha az, akkor oda nem akarsz bekerülni.

Az antológiák többnyire tematikus szempontból készülnek. Vagyis vagy felkérésre írnak a szerzők, vagy pályázat útján, vagy vegyesen, vagy mondjuk egy folyóirat válogat korábbi számaiból, és ráböknek a te novelládra, hogy ennek benne kell lennie.

Ismét, ha fizetni kell már azért, hogy egyáltalán az antológia elkészüljön, ne tedd. Nem éri meg. Ott leszel nyomtatásban, de minek. Olvassa 70 ember, tetszik majd mit tudom én, 20-nak, és el is felejtették. Egy sor a bibliográfiádban, igaz, de nem a legszebb sor.

Szóval… várd a megfelelő alkalmakat, publikálj folyóiratokban, mutasd meg, hogy sokfélét tudsz alkotni, és pályázz a megfelelő helyeken.

Csak… vigyázz. Nem tudok nagyon példát mondani, mi a jó formula, én több antológiában jelentem meg, és mindegyik vagy pályázat, vagy beválogatás, vagy felkérés eredménye, utóbbiak mind folyóiratos apropóból. Szóval az antológia inkább amolyan második rész, haladó szint legyen.

6. Az elküldés szabályai

Viszont még mielőtt elküldenél bárhova is bármit, várd meg a következő két-három blogbejegyzést is, amiben a kézirat előkészítésének elengedhetetlen mozzanatait ismertetem, illetve azt is, hogy mit írj a kísérőlevélben, illetve teszünk egy kis kitérőt az írástechnika fejlesztésére, arra, hogy mit tehetünk meg, hogy javuljon a szövegünk, INGYEN és ÉRDEK NÉLKÜL, nem azért, hogy megvedd a KREATÍV ÍRÁS című maszterpíszemet (mert az ilyentől a falra mászok, veled együtt).

Itt lesz és ingyen. (Na jó, egy like-ot itt oldalt elfogadok.)

Plusz a regényírókról sem feledkeztem meg, de ebben nem olyan nagy az arcom, mert még én is szenvedek a kiadókkal. Fuh, de elmondom nagyon részletesen és pontosan, hogy kikkel és hogyan és milyen reakciókkal szenvedek, tanuljatok belőle. Semmi nem marad titok, BULVÁR ÉS CELEBEK.

Érintem még a magánkiadást is, mert bizony van olyan szituáció, amikor érdemes rajta elgondolkodni, viszont azt is megmondom, hogyan ne.

Coming soon.

2 című bejegyzés “Út a publikációig II. – Megjelenési lehetőségek (novella)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Köszönet a cikkért és a listáért. De tényleg. A zsáner dolgokat magamtól is összevadásztam (elég kevés van, szóval nem volt nagy cucc…) viszont szépirodalomban is érdekelt vagyok, ott meg elég nehéz boldogulni… szóval örök hála.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s