Film

Nem, Max nem buta

Van az a szituáció, amikor egy nagy, hangos, provokatív vélemény megjelenik az interneten egy mű ellen, hogy nyáladzó védelmezők ezrein lehessen röhögni – egyike leszek ezeknek most. Nem azért, mert az ellentétes véleményt nem tűröm, hanem azért, mert a butaság címkéjét bőkezűen osztogatni rendkívül veszélyes kommunikáció.

Igen, megint a Mad Max. A 444-en jelent meg anarki clickbait-cikke, amelyben elmagyarázza, miért buta film a Mad Max, miért buta a rendezés (ezt nem tudtam értelmezni), miért logikátlan a sztori (a Dark Knighttól kezdve mindegyik közönségfilmet szét lehet szedni), ami még hagyján, de aztán jön ez:

“Nem egy olyan drámai dialógus van a Mad Maxben, ahol a címszereplő egyetlen mukkot nem szól, még csak nem is bólogat, hanem néz maga elé (bután), és hiába várja az ember, hogy mondjon már végre valamit, és esküszöm, hogy nem a mély fájdalom által kiváltott őrület ül ki az arcára, hanem az, hogy kurvára nem jut az eszébe semmi.”

mad max

Mint negatívum.

Szórakoztató egy film cikizése, de ez őszintén szólva lesokkolt. Én is észrevettem a filmben, hogy Max “bután néz”, nem szól semmit, megcsinálja a dolgát, és elsunnyog, nem néz az emberek szemébe, múltbéli dolgai teljesen véletlenszerűen ugranak be neki, kerüli a figyelmet, nincs egyetlen szellemes megjegyzése sem.

Számomra ez annyira egyértelmű.

Max nem buta.

Max introvertált.

Susan Cain elég jól összefoglalja, mit is jelent ez Csend című könyvében, ahogy azt is, hogy sokan nem fogadják el a személyiségtípusok introvertált-extrovertált felosztását, még akkor se, ha ez valójában egy skála, amelynek szélsőségei vannak, egy spektrum, akár az autisztikus jegyek spektruma. Az introvertáltság ráadásul eléggé homályos kifejezés, szokták ezt mondani félénk, hallgatag, esetlen emberekre, de ez nem egészen így működik.

Peter Parker félénk, de nem teljesen introvertált. Batman hallgatag, de nem introvertált. Clark Kent esetlen, de nem introvertált.

Max viszont padlógázzal introvertált.

Tom Hardy játékának minden finom (buta) rezdülése, jeleneteinek minden fókusza (fókusztalansága) erre utal. Hogy nem ijesztőek a visszaemlékezései? Neki azok. Mi, a nézők ki vagyunk zárva Max belső életéből, ahogy általában az introvertáltak életéből érezzük magunkat kizártnak.

Ez egy nehéz szituáció, mert a spektrum túlfeléről állandóan érik az introvertáltakat olyan hangoskodó, hiú, vagy követelő impulzusok, hogy “nem beszél, ez hülye”, ha elakad egy társas szituációban (köszönés, szemkontaktus, azonnali szellemes válasz), akkor nyilvánvalóan “retardált”, rosszabb esetben “bunkó”, és a legnehezebben feldolgozható: “csak oda kell figyelni, és megtanulható minden kommunikáció”.

Eee… nem. Van, akinek ez soha nem fog menni.

Maxnek ráadásul erre nincs is szüksége. A világa sztori, cél, rend nélküli. Neki csak tenni kell a dolgát, majd elsunnyogni. Szar dolgok történtek vele, nem érdekli, hogy mit gondolnak már róla. Nem érdekli a néző sem. Nem akar Tony Stark lenni, nem akar elsütni egysorosokat. Le akar lépni a figyelem középpontjából.

Szoktuk látni Tony Stark vívódásait, amikor egyedül van, de mivel ő extrovertált személyiség, akkor tolja durván, amikor a figyelem középpontjában áll. Max a figyelem középpontjában minden kommunikatív szinten lebénul, keresi a szavakat, mérlegel egy egyszerű kérdésre is.

Mennyire örültem, mennyire hálás voltam, hogy végre egy film, aminek ilyen hőse van.

Szóval… én elfogadom a trollkodást is, az őszinte nemtetszést is a Mad Maxszel kapcsolatban, de a butaság címkéjét használni a butaság tényleges ismertetőjegye.

Forrest Gump is megmondta.

A filmről bővebben az SFmag-on írtam.

2 című bejegyzés “Nem, Max nem buta” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. “legnehezebben feldolgozható: “csak oda kell figyelni, és megtanulható minden kommunikáció”. Eee… nem. Van, akinek ez soha nem fog menni.”
    Ehhez annyit tennék hozzá, hogy de, télleg megtanulható. Az alkalmazásával lehetnek problémák. A legtöbb ember rólam se mondaná meg, hogy padlógázzal introvertált vagyok, és nevetni is a színészképzőben tanultam meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s