Fecsegés

A játék mindenkié, srácok

Nem szoktam túl gyakran polémiázni a szexizmus témakörében (sem a videojátékos kultúrák témakörében, ha már itt tartunk), de mivel a rakéta ezúttal valahogy közel csapódott be hozzám, valamit mondanom kell.

Elkeserít, hogy az egyébként művészeti formaként és legitim sportként is egyre vállalhatóbb videojátékok kultúrája még mindig képes olyan húzásokra, amelyek visszarepítenek a középkorba. A finn Hearthstone-ügyről beszélek. Azóta szerencsére helyretették az álláspontjukat.

Röviden a szituáció: néhány nappal ezelőtt egy e-sport rendezvényen bizonyos videojátékok versenyszerű mérkőzésein nem indulhattak nők.

Mi a picsa.

Gondolhatnánk, hogy rendben, vannak önszervezésből fakadóan női csapatok és férfi csapatok, és tegyük fel, nincsenek elegen, hogy indulhassanak egyik-másik kategóriában, de nem. A kiírás a következő:

“The participation is open only to Finnish male players.” Vagyis: “Csak finn férfi játékosok vehetnek részt.” Ennyi. Le vannak tiltva a nők. Nem Amerikáról van szó. Nem is Egyiptomról.

Finnországról.

Mi volt Markus Koskivirta, a főszervező érve? “Hogy elkerüljünk lehetséges konfliktusokat (pl. női játékos kiiktat egy férfi játékost).” A másik érv? “Az e-sport legitimitása és sportszerűsége akkor biztosítható, ha felosztjuk férfi és női csoportokra a versenyzőket.”

Szóval, fordítsuk le magyarra.

“Férfi játékosok ki fognak akadni, ha egy nő legyőzi őket.”

Szóval, a férfiak viselkedése miatt kit büntetünk? Kitől vonjuk meg a lehetőséget a versenyzésre?

Aham.

Nagyon is emlékeztet engem ez a fajta érvelés egy másik társadalmi problémára. Egy sokkal durvábbra.

Csakhogy, ez egy videojátékos közeg. Videojátékokkal az ember előbb kezd el játszani, mint a szexen gondolkodni. Ez van, ez a huszonegyedik század valósága. És ha a videojátékos kultúra ezt az üzenetet közvetíti, akkor hogyan mondhatjuk azt, hogy a videojátékos kultúra rendben van, hogy ez egy olyan életvitel, amelyet szívesen felvállal az ember, felnőttként is?

Szerettem volna azt hinni, hogy a játékostársadalom (amióta játszom, vagyis… 20 év alatt) valamit fejlődik, de nem. Most nem is ezzel a versennyel van baj per se, elvégre a reakciók hatására eltörölték ezt a mesterséges felosztást, meg vannak olyan emberek még, akik nem rosszindulatból balfaszok, csak épp nem tudják megkülönböztetni a pöcsüket a tolluktól.

Sokkal durvább, amiket egyes helyeken kommenteknél látok. Férfi játékosoktól. A kurva életbe, emberek. Kinek tartja magát az, aki megmondja, hogy egy nő mit csinálhat, miben versenyezhet, miben nem. Jöttek az érvek persze, hogy a “rendes sportokban” is van ez a felosztást, ami önmagában is gyenge érv, de tessék, amúgy is: a videojáték nem atlétika, nem biológia.

A videojáték korunk legnagyszerűbb találmánya, ami pont, hogy összekötheti, egyenlővé teheti az embereket. Ez lehetne a kultúra katalizátora, a régi értékek és az új irányok összekötő kapocsa. Egy olyan médium, ahol nem számíthat, ki vagy, egyenlő esélyekkel kell, hogy indulhass (érdekes módon, testi fogyatékkal élők is megoldják, hogy profi játékosok legyenek, egy nő pedig inkább meg se próbálja? mert nő?).

Nem vagyok éppen oda az e-sportért, de tudom, miért nem “nőttem ki” a videojátékokat, és miért hiszek bennük töretlenül, még úgy is, hogy kockáztatom, hogy azt mondják: “komolytalan dolgokkal foglalkozol”. De rá kell mutatnom, hogy a játékosok felelőssége egyáltalán nem elhanyagolható. Mert lehet, hogy “nem nagy probléma”, ha lányok nem játszhatnak, de egy ilyen viselkedésforma a gyökere bárminek, amikor egy nőt hibáztatunk egy férfi viselkedése (vagy előítélete) miatt. Sokkal rosszabb dolgokhoz vezethet ez a gondolkodásmód. És minthogy a videojátékokat egyre fiatalabban fogadják be, ezzel a gondolkodásmóddal torz képet mutathatunk gyerekeknek is.

A videojáték nem férfitevékenység, ahogy a programozás, a tudomány, a scifi-írás, a harcművészetek, de a szabad öltözködés sem. A videojáték mindenkié.

Legyetek játékosok, de felelősségtudattal. A francba is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s