Írás

“Mid van még?”

Eljutottam arra a kínos pontra, amikor már megjelent az első könyvem, de a következő lépéshez még nem tudok mit hozzáfűzni – nem azért, mert nem történik semmi, hanem mert nincs mit beszélni róluk. Na de most beszélek.

Lényeg: szükségem lenne arra, hogy novellákat írjak. Vagy bármi rövidet. Szívfájdalom: a betárazott novellákat ellőttem a Nyolcasok előtti promó-hajrában, és most nincs folyóiratba illő anyagom, ami egy kicsit gáz. És most nem is akarok ilyesmit, ami még gázabb. Ellenben egyszerre négy könyvön dolgozom, ami… mi van?

1. “Délibáb”

Ez a könyv készen van. Nem hülyéskedek, de nem is kell túl nagyot gondolni, mindösszesen ez a kötetcíme az eddigi, megjelenésre érett novelláim gyűjteményének. Gyors matekozással össze lehet rakni, hogy a Nyolcasok előtt íródtak, szóval szerkesztéssel és szódával ez egyike lehet azoknak a könyveknek, amelyek észrevétlenül felsunnyognak a polcra, majd illően le is sunnyognak onnan fél évvel később, és majd fél évszázad múltán boncolgatják irodalomtörténeti jelentőségét. Ez az én “korai műveim” gyűjteménye lesz, ha lesz. Ha nem lesz, ezeknek a novelláknak a létezéséről is meg fogok feledkezni, szóval remélem, hogy valamilyen úton lesz.

2. “Jelenlét”

2009-ben írtam egy nem túl jó regényt, amelynek az volt a második címe, hogy “Cameo“. Az első az, hogy “Munkacím“. Vagy mc.doc. Kreatív voltam. Effektíve tehát ez is készen van, csak éppen ahogy most van, az úgy… szar. Az ötlet mögötte nem annyira rossz, mint emlékeztem, de a megvalósítás rosszabb, mint reméltem, de kedvem támadt átírni. Miért ne. Ezzel szintén az a baj, hogy valószínűleg nem annyira nagyon jó, hogy villogjak vele, de szeretném legalább kitessékelni valamilyen formában az ajtón (a legjobb tippem az e-könyv). Kezd kínos lenni ez a zsúfoltság.

3. “A modern fantasy-irodalom rövid története (1814-2014)”

Holy shit, nem? Pedig nem volt nehéz összerakni, hogy én ilyesmire készülök. Szeretem a fantasy-t, de írni per pillanat nem tudok jót. Meg semmilyet. Apologetikus vagyok, mert tudom, hogy a fantasy – megítélése ellenére – tele van kincsekkel és meglepetésekkel. De foglalkozik vele valaki? Persze, de ennyire? Persze, de írt róla valaki könyvet? Persze, de magyarul? Remélem, nem. Nem blöffölök, az anyag első negyedét-harmadát valószínűleg az SFmag-on fogom közzétenni részletekben a következő hetekben-hónapokban, megvitatom a kortárs szakértőkkel a bizonytalan részeket, azután keresek neki kiadót. Ha nem kell senkinek, akkor is közzéteszem. Közjó. Hatalmas mennyiségű szakirodalmat dolgoztam fel az utóbbi hónapokban, magyar és angol nyelven egyaránt, és igencsak hasznos függelék is épül hozzá. Ez egy olyan könyv, amely segíthet kiigazodni a fantasy-irodalom szövevényes és átláthatatlan katyavaszterén, nekem hiánycikk volt, hát most van. Nem érdekel, hogy te jobban értesz hozzá.

4. “Dalok a múltból”

Oké, itt szétesik a dolog. Ez is egy gyűjtemény, de inkább kisregényeké. Vagy nem tudom, mert annyira nem előrehaladott a dolog. De úgy érzem, a kisregény az a terjedelem, amit a leginkább tudok kultiválni, és négy történet is, amelybe belekezdtem, túlmutat az elbeszélésen, de regénnyi kraft nincs bennük. Mindegyik 2008-2012 között játszódik, mindegyikben van valamiféle dal, ezért ez a munkacím. Nem végleges, és minden bizonytalan. De ez a jelenlegi szépirodalmi projektem, amin aktívan dolgoznom kell. Négy kisregény, amelyekből akár regény is lehet, meg kuka is lehet. Lazán kapcsolódnak, de azért valahol egy ciklus.

Egyelőre ennyi, asszem.

6 című bejegyzés ““Mid van még?”” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. erről jut eszembe, azóta sem jeleztem feléd, de elolvastam természetesen a könyved és, hát baszki, engem érdekelt, olvastatta magát és kíváncsi voltam, hogy na mi lesz. meg nekem szimpatikus is volt az elbeszélő. szóval a fenti négyből is tessék akkor valamit, mert a nyolcasok jó. hajrá.

    1. Köszi, igyekszem. Én sem jeleztem még, hogy szintén olvastam a könyved (kb. dedikálás után másnap az egészet :D), de már hónapok óta csúszkálok egy tervezett FISZ-könyves-olvasós blogsorozattal, ami lassan már időszerű.

  2. Ez “A modern fantasy-irodalom rövid története (1814-2014)” a legjobb dolog, amit az utóbbi időkben hallottam. Sok kitartást hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s