Írás

Írás és technológia

Az írók és irodalmárok véleményét gyakran megosztja a technológiai fejlődés: van, akik lehetőséget, mások veszélyt látnak, és vannak, akik konzervatív vagy más beállítottság miatt egész egyszerűen nem akarnak tudomást venni a változásról (nemrég Jonathan Franzen morgott e-könyvekről és egyebekről). Minthogy az írást és más alkotótevékenységet segítő szoftverek és hardverek sokasága érhető el, ma arról beszélnék, milyen tapasztalataim vannak az írás technológiájával.

1. Számítógép és szövegszerkesztő:

Ez az, ami a legegyértelműbb mindenki számára, nem is vesztegetek sok szót rá. Ma már nem csak nagyon különc dolog Dickensként odagörnyedni a papír fölé, de a kiadók sem fogadnak kézzel, vagy írógéppel írt szöveget – ha valakit zavar, hogy a Microsoft szoftverei fizetősek, és nincs lelkiismerete kalózverziót használni, vannak alternatívák (pl. OpenOffice). Ami fontosabb, az maga  a számítógép – egy írónál előny, ha szállítható és könnyű. Én 2009 óta használok laptopot, ami látható eredményeket hozott a produktivitásban és más területeken. A hosszú utazások és az irodalmi táborok legalapvetőbb segédeszköze a note- vagy netbook, amely  legalább arra képes, hogy a szövegszerkesztőt folyamatosan működtetni tudja. Jelenleg egy 15,6″-os HP-t használok, amit utazás közbeni írásra túl nagynak tartok, viszont mivel másra is használom, ez a méret volt a legésszerűbb (és sajnos a legolcsóbb is). Az ideális megoldás 13″ környékén van, de az ilyen jellegű (“Business” kategóriás) gépek általában egy jóval magasabb árkategóriában vannak. A 10-11″-os netbookokat rugalmatlannak tartom minden olyan szempontból, ami nem az íráshoz kötődik.

smartphone-netbook-pad

2. Táblagép és okostelefon

Az utóbbi évek egyik legnagyobb technológiai innovációja ezen a fronton jelentkezett. Az a tény, hogy kis helyen elférő alkalmazásgyűjteményt tudunk magunknál hordani, nagyon sokat jelenthet az alkotásban. Mivel folyamatos és hosszabb írásra ezek a készülékek nem túl alkalmasak, érdemes mérlegelni, milyen más dolgokon tudunk velük hatékonyabban dolgozni, mint például egy laptoppal:
– Terepmunka: Képek, videók, interjúk esetén rendkívül hasznos egy könnyű, hosszú akkumulátor-idővel rendelkező, hordozható minigép.
– Jegyzetelés: Gyorsan előkaphatóak, ezért gondolatokat, ötleteket azonnal tudunk rögzíteni. Külön érdekesség az elektronikus toll és az olyan tablet/phone-ok, amelyeket kifejezetten kézírásos jegyzetelésre optimalizáltak (Samsung Galaxy Note-sorozat)
– Képregények olvasása: Egyre több igényes és figyelemre méltó képregényeket hoznak létre a tengeren túl és innen, de a nyomdaköltségek miatt megfizethetetlen annyi jót beszerezni. Többek között a Comixology egy digitális képregényáruház, saját alkalmazással, panel-zoom funckióval: a táblagépeknél jobb képregényolvasó eszköz jelenleg nem nagyon van.
– Internetelérés számítógépközelen túl: Egyértelmű. Közösségi funkciók, blogolás, kommunikáció… ezek általában nem elengedhetetlenek az íráshoz, sőt néha elvonja a figyelmet a lényegről, de a kezdő írók számára fontos, hogy a láthatóságukat és aktivitásuk jelzését időnként biztosítsák.

3. Segédszoftverek és alkalmazások:

Rengeteg olyan szoftver és alkalmazás létezik, amely nagyobb szövegek esetén segít áttekinthető struktúrákba rendezni a szöveget, esetleg jegyzeteket beiktatni és idővonalat vezetni (az egyik legismertebb a yWriter), vagy olyan meghatározott szabványformát követni, mint a forgatókönyv (pl. Final Draft). Egyelőre csak kipróbálás szintjén ismerkedtem ilyenekkel, a hagyományos, lineáris / szövegszerkesztős írás még nem járt komoly hiányérzettel, még a szakdolgozataimnál sem.

Ennek ellenére találtam néhány olyan (ingyenes) szoftvert, amelyek hatalmas segítséget jelentettek különböző projekteknél:

Evernote: Ez egy jegyzetelésre kihegyezett alkalmazás, amely mobilon, tableten, számítógépen egyaránt elérhető, és a tartalmát mentéskor mindig szinkronizálja a felhasználó online fiókjára. Így sosem kell nekünk átmásolni egyik gépről a másikra, amit elmentünk, mégis mindegyik készülékünkkel elérjük őket. A jegyzetek áttekinthető sorban jelennek meg, létrehozhatunk kategóriákat. Két kiegészítő alkalmazást is használok, mindkettő honlapokat tud elmenteni a jegyzetek közé (Evernote Web Clipper és Pocket). Az Evernote-család egyébként más speciális alkalmazásokat is forgalmaz, mint pl. a recepteket, ételeket és éttermeket gyűjtésére alkalmas Evernote Food.

WikidPad: Ezzel saját egy saját Wikit hozhatunk létre, amelynek lényege, hogy különböző szócikkekből egymásra tudunk linkelni. Ez akkor hasznos, ha pl. valaki hatalmas szereplőgárdát ír egy családregényhez, vagy mondjuk tudományos háttere van az írásművének: készíthet egy csak a saját alkotásához igazított enciklopédiát. Opcionálisan feltölthetjük vele az internetre is a végeredményt.

DropBox
: Ez egy egyszerű, több platformon elérhető tárhely, amely összeszinkronizálja a fiók különböző elérési pontjain (laptop, mobil, otthoni gép) található adatokat, így az Evernote-hoz hasonlóan több helyről elérhetjük az adatainkat. Ez különösen akkor hasznos, amikor az elsődlegesen használt számítógépünk meghibásodik, mert így nem veszítjük el a dokumentumainkat. Fájlokat is tudunk linkelni, tehát, ha van saját e-könyvünk, amelyet közzé akarunk tenni egy letöltőlink segítségével, ez a legjobb megoldás.

Calibre: E-könyves formátumokat tud létrehozni, konvertálni és rendszerezni.

Egyelőre ennyi megosztanivalóm akadt a témában; előfordulhat, hogy további tapasztalatok megszerzése után még beleszerkesztek. Külön már nem akartam kitérni rá, de egy jó eszköznek tartom még az e-könyves olvasókat is, minthogy a hordozhatóság, beszerezhetőség és “azonnaliság” területén igencsak megemelhetik az olvasott könyvek mennyiségét – ami egy nagyon nagy előny. Az olvasás technológiájának vannak még egyéb aspektusai is… de ez már egy más témakör.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s