Írás

Sötét és komplex

Minden kellemetlenség margójára: Prágában befejeztem a Nyolcasok trilógia utolsó kisregényét, így már teljesen szerkesztésre kész a kötet. A FISZ leadta a pályázatot, várjuk az NKA áldását.

Ez röviden annyit jelent, hogy nem tudom, mit jelent; a lényeg, hogy a könyvvel kapcsolatos legfontosabb dolgot megtettem: megírtam. Mondhatnám azt is, hogy nekem innentől fogva már semmi dolgom nincs, de ne utopizáljuk az íróság kérgét és tüskéjét. Jön a szerkesztés. Öncenzúra és elszenvedési fázis. Ez, akármilyen macera, már nem lesz kreatív szempontból túl megterhelő, tekintve, hogy a Nyolcasok rendkívül világos és egyszerű.

Ami persze elvezet ahhoz az eszméléshez, hogy nekem most minden szellemi pórusom valami sötétre és komplexre szomjazik. És úgy néz ki, van árnyék az alagút végén.

Már 2010-ben megalapoztam néhány novellával valamit, ami egy lazán (se) összeköthető novellafüzért sejtetett. Aztán elkezdtem foglalkozni az álmokkal, próbáltam úgy távolodni a zsánerirodalomtól, hogy valamit azért vigyek is magammal, és úgy próbáltam újra közeledni a zsánerirodalomhoz, hogy többet tegyek hozzá, mint ami. Elkezdett érdekelni a költészet, a mitológia, a szappanopera-struktúra és a családregény.

2012 elején világossá vált, hogy a Nyolcasokon kívül, amim van: kupac kézirat, aminek töredékei, vagy semmihez sem köthető foszlányai… hát, nem tartanak semerre. Sem tematikus novelláskötet, sem regény felé. Pedig mindkettőt reméltem.

Pár hónappal ezelőtt viszont elkezdtem felfedezni valamiféle mintát. Aztán… hogy is mondjam el a következő eseményeket?

Ha az írás fűnyíró lenne (sic-sic!), már látnám, mi van a giz-gaz alatt. A második könyvem.

Egy gomba.

Sötét és komplex. Pont, amilyet kerestem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s