Fecsegés

Trébuchet

1. Megjelent az 10 c. SFmag-antológia, elektronikus formában megvásárolható az Ad Astra webshopjában, 1200 Ft-ért. Annyiban kötődöm hozzá, hogy a tíz történetből kettőt én fordítottam, ezek:

  • Robert Charles Wilson: Descartes színháza, egy Theodore Sturgeon-díjas kanadai kisregény, amely igencsak lelkibeteg etikai problémákat feszeget. Kb. leraktam tőle a hajamat, mindenkinek nagyon ajánlom.
  • Tobias S. Buckell: Anakoinózis, egy karibi író eléggé bizarr novellája, amelynek narrátora olyan kreatúra, aki sokban hasonlít az emberre, de azért eléggé idegen ahhoz, hogy a fura dolgain ámuljon az olvasó.

Minthogy az SFmag célkitűzése a ritka igényes fantasztikum / spekulatív irodalom felkutatása és népszerűsítése, teljesen biztos vagyok benne, hogy a még előttem is ismeretlen többi novella is van ilyen meglepő és eredeti. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: megér ennyit annak, aki az epub / prc formátumok valamelyikével jó barátságban van.

2. Nehezen írok mostanában. Kevés az idő, munka mellett alig marad energiám, és ez eléggé frusztrálttá tesz. Egyébként is, amikor a közélet már felkavaróbb, mint a fikció, olyankor az alapvetően enterténer beállítottságú író nem igazán érzi munkájának értelmét. Nem tudom, leszek-e valamikor olyan típus, aki közéleti szépirodalmat, tárcákat és publicisztikát termel agresszív, de valamiért kimondantlankodó hangvételben, de az biztos, hogy az eszképizmusommal ez az egész nem éppen kompatibilis. Magyarra lefordítva: kínlódni tudok csak 4-5 megkezdett novellával, miközben azon filózok, hogy nem tettem volna-é jobban, ha elmegyek kábeltévé-szerelőnek.

3. A nap szava: trébuchet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s