Írás

3/3

Félhivatalos bejelentés: elkezdtem a “Nyolcasok” című kisregény-trilógia harmadik, befejező részét. Sokkal kényelmesebb, mint a második rész, és úgy érzem, jobb is lehet, ha odafigyelek. Ennek lesz a legszűkebb a történeti ideje (nyolc óra), de emiatt kevésbé lesz lineáris, és sok olyan dologgal el fogok játszani, amivel eddig még nem mertem. A történet happy end lesz, ezzel nem terhelem se magam, se az olvasót, amúgy is ez egy könnyed, kísérleti munka. Viszont meglepetésekre így is rá kell készítenem magamat és az olvasót is.

Mit is jelent mindez? Valószínűleg a három kisregény összekapcsolható egy regénnyé (Bildungsroman in drei Akten), de nem akarok ráerőltetni semmit. Mindenképpen a harmadik rész befejeztével összefinomhangolom mindhárom rész apró eseményeit, utalásait, de törekszem arra, hogy az egész az elejétől a végéig lineárisan olvasható legyen, könnyen, két nagy lélegzetvétellel az időbeli töréseknél. A második részt valószínűleg nagyon át kell írni. Ha csak úgy veszem, mint egy háromfelvonásos struktúra közepét, itt van a legtöbb gond, a legtöbb gyenge szál. A humor sem működik sok helyen.

Mindenesetre a végén lesz egy közel 45-50 000 szavas kézirat, ami messze a leghosszabb projekt, amit létrehoztam.

Szeretem írni. Tudom, hogy nem akarok a harmadik után még egyet, vagy még ötöt. A három kisregény befejezett ciklusnak fog számítani. Főhőse különféle szituációkban és társadalmi ütközésekben mutatja meg, hogyan viszonyul a világhoz. Háromszor nyolc fejezetre talán van elég mondanivalóm, minden más csak törmelék.

Szóval ez lesz az első könyvterjedelmű művem utolsó fejezete, és úgy érzem, azt írtam, amit írni akartam. Ez egy olyan könyv, amit szívesen olvasnék. Ha piacképtelen, vagy kritikán aluli, az se gond. Örülök, hogy dolgozhatok rajta. Sokat tanít meg az írásról, az életről és önmagamról is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s