Írás

A fantasyírás tíz legfontosabb szabálya

1. Étkezz egészségesen és mozogj sokat! Soha nem tudhatod, mikor szólít a sors egy hosszú utazásra, egy kimerítő kalandra, vagy egy látványos szökésre! Ha a hősök útját járod, nem járhatod puhán! Ki tudja, miféle betegségek és más ellenszenves dolgok leselkednek a világban. Légy résen!

2. Fizesd be az adót! Ha egy mód van rá, még a legkisebb jogi csínytevésekbe se keveredj bele, és ha hosszabb útra indulsz, mindig igazold, miért, és hogy honnan van rá pénzed!

3. Vallási és politikai nézeteidet ne hangoztasd írásban! Gondolom, te sem akarhatod, hogy a titkosszolgálat, vagy az inkvizíció keresztülhúzza a számításaidat, hacsak nem szereted a bonyodalmakat és az intrikát, amely egyéni, szellemi és társadalmi szinten is formálja a világ rendjét.

4. Ne fogyassz szintetikus drogokat! Hacsak nem eredményeznek közvetlenül varázsképességeket. De mind a drogfogyasztásban, mind a mágiahasználatban alapvető szabály: valamit valamiért.

5. Első a család! Ha a hőstettek, küldetések végső célja nem az, hogy a hozzánk közel állókról gondoskodjunk, akkor magányosak leszünk, és a magányos hős nem túl izgalmas.

6. Utazz sokat! És jöjj rá, hogy nincs mit felfedezni, csak az elveszett hazavezető utat.

7. Ismerj meg embereket! Döbbenj rá, hogy nem vagy különb senkinél; mindenkinek van jobb sztorija. Leginkább azoknak, akik nem mesélők / próféták / történészek.

8. Olvass olyan könyveket, amikről semmit sem tudsz! Hatványozottan igaz ez az iskolai kötelező olvasmányokra.

9. Légy jártas a tudományokban és a művészetekben! Soha nem tudhatod, mikor kell eligazítanod egy mikrobiológus zongoristát, aki címereket gyűjt.

10. Ismerd meg a térképeket és az idegen tájak képeit! Ragaszd fel őket a szobád falára, mert sokáig nem mész ki onnan.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s