Írás, Fecsegés, Jövendő

De mikor adják ki a könyved?

Elhangzik olykor ez a kérdés azoktól, akiknek rémlik valahonnan, hogy én “könyvet írok”, ami valljuk be, kicsit megmosolyogtató. Tekintve, hogy én nem egy “könyvet írok”, hanem novellákat, kisregényeket és HD regényeket (nem “high definition”, hanem “horrible dictu”, az életkoromat és rendelkezésre álló időmet tekintve, de őszintén köszönöm a fényezést), és ezek talán könyvek lesznek egyszer, vagy e-könyvek, esetleg HD filmek, tudja fene, nem igaz? Szóval, ha már tisztáztuk, hogy az író nem könyvet ír, akkor tisztázzuk azt is, hogy a kiadó ad ki könyveket, végül jöhet a kérdés: mikor adnak ki egy olyan könyvet, amihez van közöm?

Bizonyos értelemben ez megtörtént, 2007-ben az Erato antológiával, hiszen az egyik (nem túl elmés) novella benne az enyém (és aki lemaradt az antológiáról, vegye meg, tele van jó kis szexelős sztorikkal), de tudom, a kérdés arra vonatkozik, hogy full-atom csak-én-írtam könyv, na, olyan mikor lesz? Megmondom: nem tudom. De a kérdés jó ürügyet ad arra, hogy áttekintsem, hogy mit tudok felmutatni azon kívül, amit a publikációs listámon láthattok, és választ adjak arra a kérdésre: ha már ilyen szépen elkezdtem novellákat kiadni 2005-2007 között, mi a búbánatos francot csináltam 2008-ban és 2009-ben?

Ahogy a dolgok most állnak, az év végére két kötetnyi novellát ki tudnék adni. Az egyik kötet összefoglalhatná a sci-fi, fantasy, horror elemeket felvonultató novelláimnak nagyjából azt a felét, amelyre mostani fejemmel azt mondanám, hogy kis szerkesztés, átírás után nem szégyellném el magam annyira, ha meg kellene mutatnom őket. A másik kötet pedig a nemrég elkezdett anekdotaszerű írásaim novellafüzére lenne, amely eddig pozitív fogadtatású (feltéve, ha kicsit jobban összeszedem magam). És persze ott a “remittenda”, a szar novellák, de az most nem érdekes. Az elméleti síkon létező két gyűjtemény két különböző kiadónál csábító gondolat lenne. Akkor most… lesz valami?

Vannak érvek, ellenérvek, de egyelőre a nem felé hajlok. Novelláskötettel kezdeni több szempontból sem jó ötlet, noha bármilyen kötetmegjelenés bejuttatna valamiféle nagyobb sodrásba. De vajon megéri-e a kockázatot? Egy novelláskötetben nem csak novellák vannak, hanem számíthat az elrendezés, a sorrend is, a tematikus körítés is. Bár megírtam 30-40 novellát, amiből 20 lehet akár jó is, de vajon koherens, markáns kötet hatását keltenék együtt? Ha nem, az ciki tud lenni. Az is valószínű, hogy friss szerzőtől inkább regényt olvasnának, nagyobb nyomot is hagyna, de egyelőre még a kérdésben nem vagyok túl tapasztalt, mindenképpen kivárok. A novellák sorsa a gyarapodás, és ebből kiindulva a publikálás, lehetőleg minél szélesebb körben, ezért léteznek a pályázatok és folyóiratok. Szóval erre kell ráállnom. És spoiler: úgy néz ki, sikerrel. Bár egy megjelenésem csúszik, kettőről nem tudok biztosat… de jönnek.

Miért nem álltam rá hát korábban? 2008-2009 között egy darab regényt írtam, azért nem. Ez a regény… hát érdekes. Nem akarok róla sokat elmondani, csak annyit, hogy nagyon személyes, nagyon formabontó (akár negatív értelemben is), és valószínűleg ebben a formában kiadhatatlan. Jól tükrözi viszont a hozzáállásomat az irodalom iránt: ne legyenek határok és ne higgyük azt, hogy minőségi különbség van a klasszikus értelemben vett szépirodalom, vagy mondjuk úgy… “reflexív” irodalom és a zsánerirodalmat magában foglaló “spekulatív” irodalom között. Mindkét kategóriának írtam, de ha egyiknek szar, másiknak is legyen már szar, remélem érthető, mire akarok kilyukadni. Belemásztam súlyos karakterrajzokba, sorsfordulatokba, drámai jelenetekbe, és mindegyikben ott volt valami bizonytalan, hátborzongató fantasztikum. Nem tudom, jó-e, de azt tudom, hogy valószínűleg befogadhatatlan.

Nem cséplem tovább szegény billentyűzetet, a summa a következő. Van egy kész regényem, amely nem áll készen a publikálásra. Van féltucat megkezdett regényem, versenyeznek a kegyeimért, melyiket fejezzem be előbb (ritka kaotikus írónak tartom magam, de még erényemmé is válhat, ha meglátom benne a lehetőségeket, addig is igyekszem fegyelmezni magam), de idén egészen biztosan egyik sem készül el. Van ugye 30-40 novellám, és íródnak újabbak folyamatosan. Őket pedig félek még összeterelgetni, de erről az oldalról mondjuk látok valamiféle esélyt a várva-várt első kötetre. De idén ez sem túl valószínű, csak egy hajszálvékony lehetőség.

Szóval megismétlem, nem tudom, mikor lesz könyvem. Majd ha nem csak írok, de befejezettet, és kiadható minőségűt is írok (a kettőt egyszerre). Igyekszem, mert ki ne igyekezne, de nem akarok elhamarkodni semmit. Aki ezt a hosszú merengést elolvassa, tudni fogja, hogy most egészen olyan vagyok, mint a szűzlány, aki ágyrandira készül, csak még azon totózik, milyen bugyit vegyen fel. De már sokan kérdezték, mikor lesz könyvem, én is sokat agyaltam a kérdésen. Ideje volt kiírni magamból, addig sem piszkálja az agyam. Végre tudok… most figyelj!… aaalkotni. Az a lényeg, nem igaz? Meg a szex. Vegyetek Erato antológiát. A burkolt reklámok hatásaiért felelősséget nem vállalok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s