Fecsegés

Sci-fi írók összeférhetetlensége

Amióta közelebb kerültem a magyar science fiction közélethez, sokat hallok az úgynevezett “flame” háborúkról blogokon, fórumokon és honlapokon. Sci-fi írók és kritikusok kerülnek összetűzésbe, egyik megsértődik, másik személyeskedik. Létező és nem létező problémák haragítják egymásra az embereket, a könyvkiadás, az írás és a kritizálás témái mindenkit megosztanak, és néha elég kínos és dühös párbeszédeknek lehetünk tanúi.

Szeretném hát megosztani erről a véleményemet egy videoüzenet formájában, és jó lenne, hogy ha mielőtt valaki nagyon magára venne egy kritikát, esetleg felháborítónak tartja a másik véleményét, előbb gondoljon azokra a szép gondolatokra, amelyeket ebben a videóban közvetítek nektek.

Szóval, klikk ide, ez a (hivatalos) véleményem.

3 című bejegyzés “Sci-fi írók összeférhetetlensége” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ööö…. Magvas gondolatok.
    Az első gond az, hogy az írók rohadt egoisták, különben nem akarnák az agymenéseiket mindenáron rátukmálni a jónépre. Mint ilyenek, nehezen fogadják a kritikát, mind kiadás előtt, mind utána. (Pedig ha előtte többet próbálkoznának…)
    A másik gond meg az, hogy a kritikus sokszor publikálatlan író, és nem érti, hogy *ezt* a vackot miért adják ki, amikor őt nem. Előfordul olyan is, aki csak a fáradt gőzt akarja kiengedni, és szándékosan igyekszik megbántani a kritika tárgyának íróját.

  2. Tényleg mélyenszántó és minden problémát megoldó link volt… 😛

    Amúgy az sf élettől nem kell elriadni, rengeteg a segítségnyújtás és a jószándék is, csak az nem olyan feltűnő a neten.

  3. Ja, az SF élet sem riasztóbb, mint az élet más területei 🙂 Egyébként a segítségnyújtás szerintem masszív, minden területen. Elég, ha csak a publikálási lehetőséget nyújtó honlapokat nézzük, vagy az íróköröket, akik segítséget adnak, a csomó pénzes pályázatról már nem is beszélve. Szal, szerintem jobb most SF írónak lenni, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s