Fecsegés

Performatív toposz konstruálódik

Soha nem értettem, miért kell egy vegyes közönséghez írt előadást szakszavakkal, sőt magyarra bármikor lecserélhető idegen szavakkal nehezíteni. Talán jobban elismerjük majd a szerzőt, mint tudóst? Tényleg ezzel akarja a mondanivalójának színvonalát emelni? Egy előadásnak mindig az lenne a feladata, hogy a beszélő gondolatait, kutatási témáját átadja a közönségnek, de a nehézkes szövegek előadása (rosszabb esetben felolvasása) semmi mást nem eredményez, csak lankadó figyelmet, kókadó fejeket.

Két napig aludtam egy tudományos konferencián, és azon töprengtem, hogy vajon egyes egyetemi tanárok, professzorok hol a búbánatos francban élnek? Úgy szellemileg. Mert a közvetlen emberi valóságban nem igazán. A mai politikai bizonytalanságról beszélgettünk, és mindenhol alapvető következtetés volt, hogy az embereket bizony tájékoztatni kell mindenről, politikailag függetlenül; elérhetővé kell tenni az információkat, és előadásokban beszélni kell konkrét problémákról. Beszélni kéne az emberekhez, ez igaz, de miért olyanok próbálják ezt nehézkesen megfogalmazni, akik amúgy nem képesek az átlagemberek nyelvén megszólalni? Tisztelet persze a kivételnek.

Az információáramlás formáiról már így is van egy esszém, de valahogy úgy érzem, nem lesz elég, és még sokat fogok kárálni emiatt. Minden intellektuális veszélyforrás, politikai és gazdasági válság ellen a legjobb védekezés a tudás, de ha a tudás nem képes a fejekbe menni (már ha egyáltalán valaki szorgalmasan próbálná átadni), akkor ott bizony az előadó, a tanár a hibás. Minden embernek joga van megismernie a világot, amelyben él,  de hogyan lenne kedve ezt megtenni ilyen álmosító, untató előadások során? Ha már a média a butaságot és az intellektuális lustaságot építi, nem kellene legalább a tanároknak észrevenni, hogy miért nem kíváncsi rájuk senki?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s