Olvastam

Most igazán hazám fia

Októberben tettem egy fogadást, miszerint az év hátralevő részében csak magyar szerzőket fogok olvasni, és ezt eddig be is tartottam. Ami a novellásköteteket illeti, nincs is okom panaszra. A terítékre kerültek:

threee

Kleinheincz Csilla: Nyulak – Sellők – Viszonyok: Míg meg nem ismertem, valami beteges fantáziálgatásom miatt én azt hittem, Hanna pihe-puha prózában prezentál prémes-pajkos pónitörténeteket, de kiderült, hogy Kleinheincz Csilla igazán belevaló író, és olyasvalaki, akire nem csak büszke lehet a magyar kultúra, de még élvezettel is tudom olvasni. Le a kalappal a novellák előtt, kevés női írót kedvelek (Le Guin, Oates mindenképpen), de ő most bekerült a kedvenceim közé, alig várom, hogy kipróbáljam a regényeit is. Élénk fantázia, egyszerre kemény és nőies, a valóság szemét érzelmi pillanataiban született, meghökkentő képzelőerővel megfestett mozzanatok… elkeserítően rövid könyvben. Még.

Csáth Géza: A varázsló halála: Vele sem lehet betelni. Főleg a nőalakjait imádom, szorongó-vágyódó szerelmi írásait, de az egyetemi életet, a falusi pillanatképeket és az emberi alantasság rémeit bemutató oldala is baromira ihlető, elgondolkodtató és szórakoztató. 

Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések: A bötyár mindenit. Teljesen nekem való, igazi falusias életérzés fú szélvészként a papirosokról, hét krajcár meg két fillentés között, barbárok tarackkodnak, tragédiába torkollik, aminek az a sorsa. Bajusz megpödör, Bandi ellovagol… kell ennél több?

Hazai sci-fit is olvasgatok (regényeket, még nem fejeztem be egyet sem), de ezekkel már nem vagyok annyira jóban. De ezt nem részletezem, míg el nem olvastam végig az aktuális regényeket, aztán majd jön az ítélet.

Ó, és egy magyar nyelvészeti esszépályázatra is küldtem egy írást.

2 című bejegyzés “Most igazán hazám fia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. Szimpla fiatalos előítéletesség volt bennem, amikor megláttam a Város két fül között kötetet. Ránézésre valami gyermeteg, pihe-puha tündibündiségnek tűnt, és ezzel szépen el is kerültelek. Mindegy, az ilyesmi hozzáállásomat már kinőttem szerencsére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s